2012-05-15 00:00:00 proefexamen by Peter Dawyndt

Als voorbereiding op het examen geven we je hierbij een nieuwe reeks van vier opgaven. Op het examen krijg je een gelijkaardige reeks van opgaven voorgeschoteld, die je binnen het tijdsbestek van vier uur moet proberen op te lossen.

Deze opgaven zijn eveneens in PDF formaat beschikbaar op Minerva (Documenten > examen). De oplossingen van dit proefexamen worden tijdens de inhaalweek online gezet. Je kunt echter pas optimaal gebruik maken van dit proefexamen, als je het eerst zelfstandig probeert te op te lossen, in een gesimuleerde examenomgeving. Dat betekent dat je ook nagaat hoeveel tijd je nodig hebt voor het oplossen van de opgaven. Op basis van deze simulatie kan je dan je strategie voor het examen nog bijsturen.

2012-03-13 15:29:06 takenlijst tweede oefeningenreeks (geografie) by Peter Dawyndt

Hieronder volgt een lijst van de verschillende taken die je als student elke week hebt af te werken. Dit omvat de lijst van basisoefeningen (in te sturen voor woensdagavond 22:00), de extra evaluatieoefeningen en de hoofdstukken uit het handboek die ter voorbereiding van het werkcollege dienen te worden doorgenomen.

week 07: lijsten en tuples

week 08: geavanceerde functies

week 09: verzamelingen en dictionaries

week 10: tekstbestanden

week 11: objectgericht programmeren

2012-02-14 00:00:01 gezocht: creatieve ontwerpers by Peter Dawyndt

Als studenten van het nieuwe opleidingsonderdeel programmeren hebben jullie de eer en het genoegen om de eerste generatie studenten te zijn die gebruik kan maken van de online leeromgeving voor de automatische evaluatie van programmeeroefeningen. Uiteraard valt er aan deze nieuwe omgeving nog heel wat bij te schaven. Daarom is en blijft alle feedback die we van jullie krijgen uiteraard zeer welkom. Om de leeromgeving in de toekomst verder te kunnen uitbouwen, werd recent onder de naam "project Pythia" een onderwijsinnovatieproject goedgekeurd door kwaliteitscel onderwijs van de faculteit Wetenschappen. In het kader van dit project doen we dan ook een beroep op de creatieve ontwerpers onder jullie om een logo voor het project Pythia te vorm te geven. Dit logo moet zowel aangeleverd worden in groot formaat dat zal prijken op de startpagina van de leeromgeving, en een kleine thumbnail die naast de URL in de adresbalk van browsers kan geplaatst worden. Inzendingen kunnen per email doorgestuurd worden naar prof. dr. Peter Dawyndt (peter.dawyndt@ugent.be). De winnaar krijgt uiteraard een eervolle vermelding bij de lancering van het project. Hieronder kan je alvast de rationale lezen waarom we voor de naam Pythia gekozen hebben.

What's in a name

Pythia is de naam van de orakelpriesteres in het heiligdom van Apollo Pythios te Delphi (dat in oeroude tijden nog Pytho heette). De bronnen over de Pythia zijn eerder schaars, en laten enkel toe vast te stellen dat zij voor het leven werd gekozen, of door loting aangewezen, uit een aantal kandidaten die geschikt leken om als gewillig medium op te treden voor de openbaringen van de godheid. Na haar uitverkiezing verbleef de Pythia in een speciaal voor haar ingerichte "ambtswoning" binnen het heiligdom. Zij fungeerde dan als "doorgeefluik" van de goddelijke raadgevingen.

Als interactieve leeromgeving voor de evaluatie van programmeeroefeningen, zoeken we met project Pythia naar een geautomatiseerde manier om feedback te geven aan studenten die leren programmeren. Waar verondersteld wordt dat het orakel Pythia uit de klassieke oudheid in een autosuggestieve trance ging, waardoor ze onsamenhangende klanken begon uit te stoten waar niemand iets van begreep, maar waarvan men aannam dat de boodschap van de goden kwam, zoeken we met project Pythia eerder naar direct bruikbare feedback die het proces om computerprogramma’s te leren schrijven moet helpen ondersteunen. Al blijft leren programmeren een proces waarin men met vallen en opstaan (ook wel trial-and-error genaamd) leert om te durven denken.

2012-02-14 00:00:00 takenlijst eerste opgavenreeks (geografie) by Peter Dawyndt

Hieronder volgt per week een lijst van opdrachten die je tijdens die week moet afwerken. Dit omvat een reeks basisoefeningen die wekelijks moeten ingediend worden voor vrijdagavond 22:00, een reeks evaluatieoefeningen die moeten ingediend worden tegen de deadline van de eerste evaluatie (woensdag 21 maart, 24:00) en de hoofdstukken uit het handboek die als voorbereiding op de werkcolleges en het oplossen van de oefeningen moeten doorgenomen worden.

Vooraleer je opgaven kunt indienen op Pythia moet je je eerst aanmelden op het online evaluatiesysteem. De procedure die je daarvoor moet doorlopen vind je terug onder de rubriek info.

week 01: kennismakingsopgaven

week 02: voorwaardelijke opdrachten

week 03: controlelussen

week 04: strings

week 05: functies

week 06: evaluatie eerste oefeningenreeks

  • voorafgaand aan evaluatiedeadline (woensdag 21 maart 2012, 24:00)
    1. correcte oplossingen indienen voor alle basisoefeningen
    2. oplossingen indienen voor alle evaluatieoefeningen
  • inschrijven voor evaluatiesessie via groepen op Minerva

2012-02-13 00:00:00 puntenberekening niet-periodegebonden evaluatie by Peter Dawyndt

Voor de niet-periodegebonden evaluatie van het opleidingsonderdeel programmeren moeten verschillende reeksen opgelegde basisoefeningen en evaluatieoefeningen afgewerkt en ingediend worden voor vooraf vastgelegde deadlines. De basisoefeningen hebben tot doel om de vaardigheden die worden aangebracht tijdens de hoorcolleges onmiddellijk in de praktijk te brengen en moeten wekelijks ingediend worden. De evaluatieoefeningen zijn een stuk uitgebreider en moeten op twee vooraf vastgelegde evaluatiemomenten voorgelegd en mondeling toegelicht worden aan de lesgever en de begeleiders. Deze evaluatieoefeningen moeten telkens de dag voorafgaand aan elk van deze twee evaluaties ingediend worden. Door het stellen van bijkomende vragen tijdens de mondelinge evaluatie zal gepeild worden naar het probleemoplossend denkvermogen en de kennis van de programmeervaardigheden van de student.

De niet-periodegebonden evaluatie telt mee voor 20% (4/20) van de totale score voor het opleidingsonderdeel programmeren, en wordt op de volgende manier berekend. Voor elk van de twee evaluaties van de evaluatieoefeningen wordt een score toegekend, die telkens wordt gewogen met twee factoren f1 en f2 (uit het interval [0,1]). De factor f1 is het relatieve aantal basisoefeningen dat tijdig voor de wekelijkse deadlines werd ingediend in Pythia (zonder dat die noodzakelijk ook als correct moeten beoordeeld worden). De factor f2 wordt bepaald als het relatief aantal basis- en evaluatieoefeningen dat correct werd beoordeeld door Pythia op de deadline van de evaluatie.

Iemand die bijvoorbeeld een score van 8/10 heeft behaald voor een evaluatie, en die vóór de wekelijkse deadlines een oplossing van alle verplichte basisoefeningen heeft ingediend, en die een correcte versie van alle basis- en evaluatie-oefeningen heeft ingediend tegen de deadline van de evaluatie, behoudt dus de score van 8/10 (8 * 1 * 1 = 8) voor de evaluatie. Stel echter dat diezelfde student een score van 8/10 had behaald voor de evalutie, maar slechts een oplossing heeft ingediend voor 75% van de basisoefeningen tegen de wekelijkse deadlines (f1 = 0.75), en tegen de deadline van de evaluaties slechts 60% correcte oplossingen voor de basis- en evaluatieoefeningen heeft ingediend (f2 = 0.6). In dat geval zakt de finale score van de student voor de evaluatie naar 3.6/10 (8 * 0.75 * 0.6 = 3.6).

Als extra bonus wordt je totale eindscore voor de niet-periodegebonden evaluatie (over de twee evaluaties heen) naar boven afgerond als je binnen de wekelijkse deadlines voor alle basisoefeningen een correcte oplossing hebt ingediend en ook binnen de evaluatiedeadlines voor alle evaluatieoefeningen een correcte oplossing hebt ingediend. Wie dus een score van 3.2/4 behaald heeft over de twee evaluaties heen, maar voor alle basisoefeningen wekelijks een oplossing heeft ingediend die als correct werd beoordeeld en ook voor alle evaluatie-oefeningen een correcte oplossing heeft ingediend tegen de evaluatiedeadlines, ziet zijn punten opgetrokken naar 4/4.

De niet-periodegebonden evaluatie kan niet hernomen worden tijdens de tweede examenperiode. Voor de tweede examenperiode wordt enerzijds een score berekend rekening houdend met de punten behaald voor de niet-periodegebonden evaluatie (dus punten dagelijks werk gequoteerd op 4 samen met examen gequoteerd op 16, zoals dat ook geldt voor de eerste examenperiode) en wordt anderzijds ook een score berekend zonder rekening te houden met de punten behaald voor de niet-periodegebonden evaluatie (examenresultaat rechtreeks gequoteerd op 20). De eindscore voor de tweede examenperiode wordt bepaald als het maximum van de voorgaande twee berekeningen.

© Spoj.com. All Rights Reserved. Spoj uses Sphere Engine™ © by Sphere Research Labs.